Har landsbygden en chans?

Sveriges landsbygd avfolkas – men det går sakta enligt en ny rapport.

Flytten till de svenska storstäderna, urbaniseringen, kan liknas vid en obeveklig naturkraft. Det är innebörden i en ny rapport från det statliga verket Vinnova. Men det finns faktorer i det svenska samhället som håller emot.

Skriver Johan Prane för Sveriges Radio Eko.

– Vi har väldigt utbyggda välfärdssystem. Det gör att möjligheten att slippa flytta om man inte vill är lite större i Sverige än i många andra länder. Man behöver inte flytta med kniven på strupen för att överleva, för att få mat och tak över huvudet,

säger professor Einar Holm.

Många vill flytta tillbaka. Men det är inte helt lätt att få ett jobb som motsvarar den utbildning de då ofta har skaffat sig. Många har en välutbildad partner som också ska ha jobb.

Annars är det enligt professor Einar Holm just specialister som kan stoppa avfolkningen. De behövs i alla verksamheter.

Erbjud dem goda villkor för att flytta till landsbygden, säger han.

Sammanfattat för Demokraterna

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: