Italiens Demokraterna fick över 40% i EU valet tar över ordförandeklubban

Valet i Italien gick mot en historisk framgång för det sittande regeringspartiet Demokraterna och dess rekordunge premiärminister Matteo Renzi. Partiet fick nästan 41 procent av rösterna.

Utmanaren Beppe Grillo och hans protestparti Femstjärnan fick bara hälften så många röster.

– Det är ett unikt och historiskt resultat för vårt parti, sa partiets vice ledare Lorenzo Guerini i den italienska televisionens valvaka.

Dagen efter valet höll Renzi presskonferens. Men premiärministern och partiledaren var som vanligt. Det vill säga som alltid en 200-procentig adrenalinklick full av sprudlande optimism. Jo, resultatet var bra också. 40,8 procent för Demokraterna, som kan liknas vid ett italienskt socialdemokratiskt parti, är partiets bästa någonsin. Ett resultat som inte ens eurokommunismen och Enrico Berlinguer kom i närheten av i nationella val på 1970- och 80-talet.[1]

Nu sommaren 2014 tar Italien och Demokraterna över ordförandeklubban i EU.
Förhoppningsvis drar man slutsatser om EU inte bara som idé utan hur det faktiskt fungerar. Eller snarare inte fungerar.

Börje Peratt

Referens:
1) DN Stärkt Renzi redo inför Italiens ordförandeskap Peter Loewe.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: