Danska väljare tar avstånd från EU

Valaffisch-DF-webb
EU-valet 2013 då danska väljare tydligt markerade ett avstånd från EU följs nu upp med ett än tydligare avståndstagande då var fjärde väljare röstade på ett parti som vill införa gränsbommar, särbehandla utländska EU-medborgare och ”ta tillbaka makt till Danmark”.

Mätningarna spådde rätt – högerpopulistiska Dansk folkeparti blev största parti i EU-valet med 26,7 procent av rösterna. Det blev en Jordskredsseger för Dansk Folkeparti.

Mer än var fjärde dansk röstade på ett parti som vill införa gränsbommar, särbehandla utländska EU-medborgare och ”ta tillbaka makt till Danmark”.
Mätningarna spådde rätt – högerpopulistiska Dansk folkeparti blev största parti i EU-valet med 26,7 procent av rösterna.

Partiets valmagnet Morten Messerschmidt togs emot med jubel och applåder när han vid åttatiden kom till DF:s valvaka på Christiansborg.
– Det väljarna säger är att de vill ha ett annat Europa, där EU inte blandar sig i så många detaljer, svarade Messerschmidt på reportrarnas frågor om han inte bara klagar på EU.

Dagarna innan valet gick Venstre ut och uttalade sitt stöd till den konservative brittiske premiärministern David Camerons strategi att begära omförhandlingar med EU om landets villkor.

Cameron vill ha begränsningar i möjligheten för medborgare från fattigare EU-länder att komma till rikare EU-länder och utnyttja sociala förmåner. De blåa i Danmark vill också förhindra att EU blir ”en social union”.

Venstre vill att de som får sociala förmåner också ska ha betalt skatter och avgifter i Danmark. Välfärden ska stanna i Danmark, är parollen.

Danske Folke partiet har lyckats undslippa den debatten som hårt kritiserar att migranter kommer till Danmark får bidrag och pension som i sin tur sänker danskens pensioner och gör att de inte längre kan leva på sin pension.

I Danmark klagar man på att det droppar från taket. En jämförelse med Sverige är att här råder en översvämning. Det startade redan med grekiska invandrare som tidigt kom att utnyttja möjligheten till förtidspensionering. Det fortsatte med flyktingar från balkankriget, många traumatiserad och i en svår självförsörjningssituation. Med den invasion som nu kommer från krigen i Mellanöstern och Afrika kan vi förvänta oss mycket hårda anspänningar på de sociala skyddsnäten och en åldrande svensk befolkning utan chans att leva på sin pension och med allt längre köer till en redan hårt ansträngd sjukvård.

Den vilja som frikostigt öppnar gränserna är grundad i humanism och medkänsla men den tycks sakna helhetsperspektiv. Den vägrar ofta diskutera problemen. Någonstans finns de som får betala och det är som vanligt de svagaste i samhället. Konsekvenserna av den skygglappspolitik som förts blir att vi får ett SD som sannolikt också når 25% i nästa svenska val. Samtidigt ser vi delar av världens befolkning på flykt undan krig och elände, de som hellre väljer risken av drunkningsdöden i Medelhavet än att stanna kvar i hopplösheten.

/BP

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: