Motståndet tilltar mot Trumps försök att lura på folket Medicaid

Protesterna tilltar mot Trump och att riva upp Obamacare. Foto: Reed Saxon/TT

USA:s president Donald Trump vill skrota Obamacare och införa en ny sjukförsäkring avsevärt billigare men ska ge mer pengar till de försäkrade. Detta är en matematik som inte bara verkar ologisk. Den är ologisk och håller inte vilket nu kongressens oberoende budgetkontor har kommit fram till.

Medicaid, republikanernas senaste alternativ till sjukförsäkring i USA kan leda till att 22 miljoner färre skulle vara försäkrade om tio år.

Medicaid kan ses som en bluff och det är dåliga avslöjanden för republikanerna och Trump, som lovade att om han fick bestämma skulle fler kunna teckna både bättre och billigare försäkring.

Budgetkontoret har också räknat ut att budgetunderskottet minskar med 321 miljarder dollar över tio år med det nya förslaget. Det är goda nyheter för de rika som republikanerna vill ge framtida skattesänkningar.

Opinionsmätningarna visar att väljarna inte gillar det nya Medicaid, ett stödsystem för låginkomsttagare och republikanska partiet har svårt att komma överens inbördes.

Trump har lovat att riva upp förre presidenten Barack Obamas modell och republikaner försöker nu driva igenom förändringar så snabbt att en del av de egna ledamöterna också protesterar – både mot sakinnehåll och brådskan.

Republikanerna arbetar med två parallella förslag, ett i representanthuset och ett i senaten, men gemensamt för förslagen är de drar ner pengarna till Medicaid.

Trump fortsätter lova att det ska ge försäkringstagarna mer i plånboken. Allt fler Trumpföljare tvivlar nu på budskapet som i praktiken är ett bedrägeri. Det är möjligen bara svenska trumpfans som fortfarande tror på att pojken med guldbyxor kan trolla med knäna.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: