Extraval hot eller möjlighet?

Efter ett antal turer är vi tillbaka till Löfvén som fått talmannens uppgift att söka bilda en regering som kan accepteras av riksdagen. De som först röstade bort honom är nu möjligen de som kan återställa honom givet att Löfvén accepterar en kravlista från C och L. Omröstning sker den 5 december.

En Socialdemokratisk/MP lösning med C och L som stödröstar bär på en rad implikationer. Liberalernas Björklund kämpar med sitt lilla parti för att få tillstånd att rösta fram en S-regering givet en ”kraftig högersväng”. Centerns Lööf sade sig vara förvånad över att Löfvén krävde statsministerposten i de initiativ hon föreslog under sin sondering men är nu beredda på att rösta fram en S-regering. Under Lööfs  sondering kom det för Lööf förvånande fram att Moderaternas Kristersson också krävde statsministerposten!

Kristersson som körde Strängnäs ekonomi i botten borde väl få chansen i Sverige. Kristerssons arv: – jätteförluster”. Som socialborgarråd i Stockholm reade han ut verksamheter värda 81 miljoner för 3, 4 miljoner kronor. Och ovanpå det ett antal förundersökningar för korruption och olagliga affärer.

M och Kristersson gjorde det sämsta valet av alla riksdagspartier, skulle då han bli statsminister? Löfvén representerar det ojämförligt största partiet och det största blocket, även om det bara rör ett mandat.

Från säkra satirkällor meddelas att: Alliansens räknesvårigheter han nu blivit föremål för en PISA undersökning om denna politikergenerations matematikutbildning… Kristersson har visat sig vara den minst vuxne i rummet och står pyntad med kakelplatter i nyllet och himlen vid fötterna.

Löfvéns önskan om en blocköverskridande regering lär inte bli av då C och L sagt att de inte sätter sig i en S-ledd regering. Så hur man än vrider och vänder går detta mot extraval förr eller senare. För att slippa klippa kattens svans fler gånger är det väl lika bra att göra det på en gång kan man tycka. Men det kanske är den största skräcken. MP och L/KD riskerar att vid ett nyval inte få tillräckligt med röster och åker då ut ur riksdagen. SRs politiska reporter Ramberg menar att: Extra val är L:s yttersta vapen. Då har man helt feltolkat situationen. Extraval är inget vapen utan ett hot inte bara mot L utan mot alla partier i Alliansen.  M skulle sannolikt fortsätta sjunka som en bojsten och Alliansen bli ett minne blott.

Enligt opinionsmätningar, som naturligtvis inte alls är säkra, kan S vinna på extraval men framför allt SD, ja de kan mycket väl gå om M och S ska inte känna sig säkert. Risken för de etablerade riksdagspartierna är att SD blir Sveriges största parti.

Det är mot denna bakgrund vi skall se riksdagsomröstningen den 5 december.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: