De flesta av regeringens ministrar saknar examen

Svenska statsministern Stefan Löfvens regering från 2014 således inte uppdaterad med den som tillsattes 2019 (Wikipedia)

Dagens PS rapporterar en Granskning: Ministrar skönmålar sina cv:n
Ursprungstext från Ola Söderlund.

Flera ministrar mörkar brister i sina cv:n. och är näst intill att betrakta som lågutbildade.

”Det är ett bekymmer att det finns många svenska statsråd som har oavslutade utbildningar”,

säger statsvetaren Thomas Persson till Dagens Industri, som granskat ministrarnas utbildningsnivå. DEt är uppseendeväckande att försvarsminister Peter Hultqvist, landsbygdsminister Jennie Nilsson och utrikesminister Margot Wallström saknar utbildning efter gymnasiet.

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, har 15 högskolepoäng i kriminologi, och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll avslutade inte sin universitetsutbildning.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson skulle bli lärare men tog aldrig en fullständig lärarutbildning. I hennes cv står det, enligt Di, att hon har läst på Lärarhögskolan men uppgiften om att hon aldrig tog examen nämns inte i cv:et.

Tre ministrar har påbörjat doktorandstudier, ”men ingen har disputerat”, skriver Di.

Statsminister Stefan Löfven har en grundkurs i social linje, motsvarande ett års heltidsstudier på universitet. Utöver det hade han fem månaders praktik, som då motsvarade 30 högskolepoäng. Han tog en kurs i företagsekonomi 1982, på Umeå universitet, men det blev bara 6 av totalt 30 högskolepoäng.

”Det är klart att det är ett bekymmer att det finns många svenska statsråd som har oavslutade utbildningar. säger statsvetaren Thomas Persson till Di.

I en krönika i Expressen tidigare i år skrev Linda Nordlund

”Hälften av ministrarna i Löfvens regering saknar examen”,

Nordlund menade vidare att det är ”häpnadsväckande” och ”anmärkningsvärt” att landets ministrar är så lågutbildade.

Man behöver inte gå i skola för att bli kompetent, kunnig och vis men det man lär sig i skolan är att strukturera och sortera upp information.

Det är allvarligt om det finns grundläggande brister i detta avseende.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: