Tal till nationen om corona och masshysteri

Vi är nu i slutet av mars och många är nog trötta på att höra om Coronaviruset och dess påstådda kris för hälsan. Jag har gjort en metastudie, dvs granskat alla möjliga redovisningar och studier från när det uppstod i Wuhan Kina i december 2019 och fram till dess spridning över världen. Och jag har kommit fram till att det smittar långt mindre än en vanlig säsonginfluensa, är inte dödligare och relativt harmlös om man bara håller en god hygien eftersom Covid-19 som detta virus heter försvinner med tvål och vatten.

Härom kvällen såg jag filmen The Darkest Hour – den mörkaste timmen om när Andra Världskriget hade brutit ut och hela Europa hade ockuperats av Adolf Hitler och nu stod Storbritannien på tur. Flera framstående politiker menade att man skulle förhandla med Hitler och ge upp.
Men Storbritanniens premiärminister Winston Churchill vägrade låta sitt folk förslavas av Nazismen. Politikerna som ville ge upp skrämde då med att alla på brittiska öarna skulle dö eller falla offer för Hitlers krigsmaskineri. Churchill gav sig ned i Londons tunnelbana och träffade där sina landsmän och han frågade dem om vad de tyckte om att ge efter för Hitler. Churchill fick ett samfällt besked om att man var beredda att kämpa till sista man och aldrig ge sig för djävulen. Med detta i ryggen vann sedan Churchill över politikerna på sin sida och kunde ena Storbritannien i ett samfällt motstånd.

Det som kännetecknar en stor ledare är just detta att i den svåraste tiden skapa mod, tillförsikt och enighet.

Churchill skulle inte ha gett efter för Corona. Han skulle inte ha gett efter för den politik som var på väg att genomföras i en masshysteri som leder till destruktiva åtgärder och risk för nedbrytande av i detta fall hela samhällen.

Stefan Löfvén höll den 22 mars ett tal till nationen där han ville framträda som landsfader för att ge trygghet till befolkningen.
I praktiken blev det väl tvärtom. Han skapade förvirring och osäkerhet. Han pratade om en kris som helt och hållet är orsakad av politiker och media.
Coronavirusets utbredning och skadlighet är långt från vad våra säsonginfluensor orsakar. Det är bara att läsa statistik för att konstatera att något är allvarligt fel i denna hysteri av inskränkningar.

Den osäkre är bekymrad över att man inte vet hur farligt corona är. Jomen visst det vet man! Siffrorna talar sitt tydliga språk. Alla säsonginfluensor hitintills har varit mycket mer spridda och skördat många fler offer än denna corona. Det är som att skrika tsunamin när det i själv verket är en våg i ett badkar. Nja där kanske jag underdrev men för att den rädde ska fatta hur överdriven och uppblåst coronakrisen är.

Löfvéns talskrivare tycks uppvisa motsvarande oförmåga att räkna som alla andra i ledande ställning som drabbats av coronavirusets masshysteri.
Talskrivaren hade lagt sig vinn om att Löfven skulle betona ordet kris och efterlydnad så många gånger att den moderna människans egen tankeförmåga inte skulle störa efterlydnad.

Och sedan kan man fråga sig varför Löfven tar på sig prästkappan och denna pinsamma sentimentalitet.
”Fler kommer att bli sjuka, fler kommer att behöva säga ett sista farväl till en älskad…”

Och sedan påstår Löfvén att:
”i denna tuffa tid kommer att skydda så många liv, hälsa och jobb som det bara går..”
Men det är ju dubbla budskap, åtgärderna skyddar inte jobb, begränsningarna får ju rakt motsatta effekter. Detta är ingen hälsokris, särskilt många kommer inte att smittas allvarligt jämfört med en säsonginfluensa. Dock kommer de flesta branscher att drabbas hårt och många företag riskerar att gå under. Det är det som är krisen.

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén pekar på att det blev nästan 14.000 varsel på bara en vecka i spåren av all ”krisuttalanden”. ”Det är en högre takt än vad vi såg under finanskrisen”.
Sverige på väg in i en djup lågkonjuktur säger Ylva Hedén Westerdahl, KI:s prognoschef, till Dagens industri. Konjunkturinstitutet, KI, spår nu i sitt basscenario att den svenska ekonomin backar med omkring 3 procent i år (2020).

Och märk väl detta är ingen hälsokris utan en mental kris.
Oron och stressen kan ta kål på de mest utsatta. Självmordsstatistiken kan öka pga masshysterins destruktiva åtgärder och det kan skörda fler offer än coronaviruset. Löfvén antyder att det kan bli fler inskränkningar.
”Jag vill att ni ska vara förberedda på att fler ingripande beslut kan komma, ibland med kort varsel och ibland som stör vardagslivet än mer. (Löfvén i Talet till nationen 202003229)”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel annonserade vid en presskonferens ett förbud för möten mellan fler än två människor de kommande två veckorna för att begränsa virusspridningen. Och om man inte åtlyder detta riskerar man vansinniga böter. I Spanien kan man få 1500 kr i böter om man lämnar lägenheten och i Frankrike lika mycket om man inte kan uppvisa att man har ärende till apoteket eller livsmedelsaffären.

Detta är ett galet scenario och står inte i proportion till de faktiska data vi har om detta coronavirus. Det är inte i närheten av en vanlig säsonginfluensa.
Vad denna mentala kris visar är att rädsla och oro för det osäkra kan orsaka masshysteri.
Det som sker nu är att befolkningen världen över riskerar att förlora alla rättigheter och där det högsta ledarskapet går i täten för något som kan betraktas som en oblodig diktatur där en osynlig makt tar över alla beslutsfunktioner med stöd av rädslans tyranni. Lydiga redskap för detta är ländernas ledarskikt.
Det finns en kod i amerikanska militära rättsväsendet som innebär att om ledarskapet förlorat kontrollen så har de underställda rätt att ta över.
Vi är i en sådan situation nu.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: