Motståndet mot EU är idag starkare än för. Om Sverige till en början hade sitt starkaste EU-motstånd på vänsterkanten så hade och har exempelvis Frankrike ett starkt EU motstånd organiserat på högerkanten.
Populism tar hänsyn till folkets åsikter. Har folket rätt att hålla en mening i en demokrati? Om så är fallet, ja då är jag populist. — Jean-Marie Le Pen
Front National i Frankrike är starkt högerkonservativt och EU-skeptiskt. En jämförelse med SD är på sin plats då det finns många ideologiska likheter. Om man ser hur Front National vuxit till uppemot 15 % av de franska rösterna kan det mycket väl bli liknande nivåer för SD i kommande svenskt val.
Motståndet mot EU växer
Island nobbar EU
Den 2013 nyvalda isländska koalitionsregeringens första beslut blir att stoppa medlemsförhandlingarna med EU. Efter den isländska finanssektorns sammanbrott 2008 har islänningarna mangrant valt bort EU.
Finlands Eu-motstånd samlar sitt stöd över hela den politiska skalan.
Sannfinländarna (socialkonservativt nationalistiskt parti) blev Finlands tredje största i riksdagsvalet 2011, då det mer än fyrdubblade sitt understöd och fick drygt 19% av rösterna.
Sannfinländarna grundades i resterna av Finlands landsbygdsparti som gick i konkurs 11 maj 1995 (Jämför med Sverige och Centerns politiska/ideologiska ”konkurs” 2013).
”Sannfinländarna är EU- och invandringskritiska, nationellt och kristet sinnade och försvarsvänliga. Partiet kombinerar vänsterorienterad ekonomisk politik med socialkonservativa värden.”
Sannfinnländarna vill rösta om EU utträde kort efter valet 2014.
Danmark har två partier som uttalat motstånd mot EU det är Socialistisk Folkeparti och Dansk Samling med rötter i kampen mot den tyska ockupationsmakten under 2:a världskriget.
Socialistisk Folkparti (en slags mix av socialdemokrati, miljöparti och vänster dock har man aldrig varit kommunistiskt) har vuxit starkt och tycks idag vara kluven i EU frågan. Partiets nuvarande EU-parlamentariker Margrete Auken valde 2004 att ansluta sig till de gröna, i trots mot partiledningen som föredrog Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster.
I Norge är EU-motståndet starkt och det ökade med att Norska Nobelkommittén gav EU årets Fredspris.
Trots en stark nationalistisk prägel tycks Fremskrittspartiet splittrat i EU frågan och skulle anpassa sig till vad en folkomröstning kommer fram till.
UK Independence Party
I Storbritannien har ett EU-fientligt parti, UK Independence Party bildat 1993, nu seglat upp som ett starkt inhemskt alternativ. UKIP har gått om Tory och är i januari 2013 Storbritanniens näst största parti med 23% av rösterna.
UK Independence Party vill att Storbritannien ska lämna EU. Partiet stöder små och medelstora företag. Man anser att avståndet mellan den politiska eliten och de vanliga arbetarna har blivit för stor. Politiker ska enligt UKIP ha bred erfarenhet från det riktiga arbetslivet.
Stort EU-motstånd bland britter kommer annolikt att leda till omröstning om utträde.
UK Independence Party vill att Storbritannien ska lämna EU. Man ligger på 20-25% av rösterna i Storbritannien och ökar. Nigel Farage är deras partiledare och en bombastisk talare som livar upp salen och provocerar med nästintill pajasliknande konster. Han ifrågasätter valet av en helt okänd människa till en hög och välavlönad position. Han påstår att denna person har mer i lön än Obama. Han ifrågasätter att de får något gjort.
Se några av hans spektakulära framträdanden nedan.
Nigel Farage touches quite a few nerves in the EU Parliament
Nigel Farage destroys the EU president (swe/fin/eng subs)
Inom EU växer kritiken mot såväl den gigantiska administrationen som de olika institutionernas tröghet och oförmåga.
Claudio Giudici :Resistance in Italy to the EU Dictatorship
Germany’s Resistance May Prove ’Fatal’ to Europe George Soros
Complaints against EU institutions increase
EU-kritiken banar väg för nationalistiska och populistiska partier över hela Europa
Libertas – Ett misslyckat försök att reformera EU
Libertas (jämför engelska wikipedia och svenska Libertas) är en organisation som ursprungligen bildades mot Lissabonfördraget i folkomröstningen på Irland den 12 juni 2008. Libertas mål är att finnas i alla Europeiska unionens medlemsstater och att verka för bland annat en demokratisering av Europeiska unionen. Deras syften kan liknas vid Junilistans. Båda dessa har dock misslyckats att etablera sig och marginaliserats. Man kan kanske säga att de inte utgör ett direkt EU motstånd men de är Nejsägare och deras politik att förändra EU inifrån har inte lyckats.
Sammanställt 2013