EU-opinion Sverige

Stödet för EU i Sverige påstås ligga på 50 % sommaren 2012
Motståndet skulle vara 22% och osäkra 28 % enligt en artikel i AB

”Finns inget folkligt tryck mot EU-medlemskapet”

Skulle en mätning göras idag 2013-01-23 får vi möjligen andra siffror.
Hur som helst, var ser vi dessa 22 % och var kan de övriga osäkra 28% känna sig hemma? Om de inte vill gå till SD eller V så har de inga alternativ. Med inget mittenalternativ får vi ett stort antal osäkra.

Bakgrund
Det sveper en våg genom Europa ett EU-motstånd från alla politiska håll som nu alltmer handlar om att lämna EU.

Missnöjet med hanteringen av en rad kärnfrågor gör att förtroende för EU minskat kraftigt. Missnöjet söker sig till alternativ som tydligt profilerar uttåg ur Europa. Några sådana partier har vuxit starkt och har vid senaste val blivit maktfaktorer såsom Sannfinländarna i Finland och UKIP i Storbritannien. Frankrikes motstånd har samlats i det högerpopulistiska Front National.

Motståndet kom först från vänsterhåll och mittenpartier. Möjligen är det så att en mer liberal grupp EU-motståndare inte finner några valmöjligheter hos de egna partierna längre. Det kan förklara varför det idag finns ett motstånd i Sverige som beräknas till 22% med 28 % osäkra. Det kan innebära att ca 35% kanske röstar på partier som idag är EU vänliga fast de själva inte är det (ca 15% röstar på V och SD som är EU fientliga partier).

Det finns samtidigt en stark vilja organiserad i föreningar som ”Nej till EU”. Den är organiserad i hela landet och skulle kunna bli en kraft.

Gruppen av osäkra EU-motståndare skulle kunna fångas upp av ett EU motstånds profilerat parti med en värdegrund som Demokraterna presenterar.

EU motstånd i Norden och Europa
I Sverige var EU-motståndet till en början starkast bland V, MP, C och även S väljare.

Nätverket Göteborg har en stark vänsterdominans men här finns även andra politiska riktningar.
2001 genomförde man en stor demonstration i Göteborg.

Vad som istället har skett är att EU-motståndet delat sig så det finns både ett höger och ett vänstermotstånd.

2013 har detta motstånd sitt starkaste fäste i Sverigedemokraterna med rötter i BSS, Bevara Sverige svenskt. Denna riktning kan fjärma övriga motståndare till EU.

LÄNKAR
Folkrörelsen Nej till EU
Nätverket för EU-kritik

%d bloggare gillar detta: