Politisk spelplan

Hur ser den politiska spelplanen ut inför 2014 års val och hur ställer sig de politiska partierna till EU? Klicka på parti så kommer du till partiernas inställning i EU frågan.

För EU
(M) Moderaterna har visat bra ledarskap och drivit en politik som stärkt Sveriges statsekonomi. Men man är också symbol för främst dem som vill försvara sina gräddfiler, själviskhetens ansikte.

(Fp) Folkpartiet vars ansvar varit utbildningsfrågor. Ett område där Sverige har störtdykt vid internationella jämförelser. Svenska elevers betyg i basämnen har sjunkit från en topp-position till under 20 i Europa. FP är tillsammans med M mest tydligt för EU och vill fördjupa samverkan.

  • skapandet av ett europeiskt FBI (federal polis)
  • svenskt medlemskap i Nato
  • antalet svenskar i internationella operationer bör öka från 800 till 2.000 man.

(C) Centerns ”taförsigsamhet” driver ”nya visioner” som ställer sig till höger om Moderaterna med ultraliberala förslag. C har i grunden svikit sina rötter, landsbygdsfrågorna och grundvärden i miljöfrågorna. C-ministrarna har varit ytterligt svaga i sin utövning. Inte ens jordbruksminister Eskilsson med ursprung som lantbrukare har varit lojal med sina kollegor som ofta lönlöst får kämpa dygnet runt för att förse oss med livsmedel.

(KD) Kristdemokraterna (Endast text om Euro EMU) har sina rötter i frikyrkorna och de värderingar som stöttar den traditionella kärnfamiljen. Man har inte i tid lyckats förnya sig och maktstrider har skrämt väljare. Göran Hägglund tar i slutet av januari 2013 ställning mot att fördjupa ett svenskt engagemang i EU och tar avstånd från Eurosamarbetet och EMU för ”överskådligt tid”.

(S) Socialdemokraterna kämpar med att återerövra en position som landets största parti. Vi ser ännu inga storartade visioner. Man har sitt ursprung i arbetarens kamp för ett drägligt liv och en säkrare arbetsmiljö. Idag kanske det är trygghet för dem som kämpar för överlevnad.
Håkan Juholt förre S-ledaren var kritisk till EU.

(MP) Miljöpartiet har sitt ursprung i miljöfrågor och kan ses som ett vänsteralternativ till den borgerliga Centerns inriktning på miljöfrågor. Miljöpartiet har genom sitt dubbla ledarskap även i konkreta termer en jämställdhetslinje. Men man har liksom alla utom KD övergivit entreprenören, kulturarbetaren och den fria företagaren.

Junilistan har näst intill försvunnit sedan man åkte ur EU parlamentet (förlorade sina 3 mandat). Deras uppgift där gick ut på att säga Nej. De har inga ambitioner att verka lokalt eller regionalt enbart att sitta i EU.

(FI) Feministiskt Initiativ tycks ha tappat än mer fart. På hemsidan pratar man valplattform inför 2010 och valet till EU parlamentet 2009.

Mot EU

(V) Vänsterpartiet uttrycker sig bestämt mot EMU och Euro men vagt mot EU-medlemskap.
Vänstern har genom sin nya partiledare Jonas Sjöstedt vunnit en del ny mark. Deras huvudsakliga profil rör rättvisa särskilt för arbetstagaren och en mer kontrollerad marknad för att undanröja utnyttjande av människan. Man är mot vinster i välfärden och anser att EU måste upplösas för att ett i grunden annorlunda europeiskt samarbete ska kunna byggas.

Proletären är tydligare: Sverige måste lämna EU.

(SD) Sverigedemokraterna. – ”.. är ett EU-kritiskt parti som vill verka för att makten återförs från Bryssel till svenska folket. SD är öppet inställda till samarbete med andra länder. EU idag handlar enligt SD inte längre om ett samarbetsprojekt utan om ett överstatligt organ som allt mer börjar likna en federalistisk stat, en utveckling som …Sverigedemokraterna gör allt för att motverka.”

Nätverket Göteborg ingår följande organisationer (2001?).

SAFE

%d bloggare gillar detta: