Viltvård

Viltvården i Sverige har långa traditioner och bland folket är det nog jägare som har den största expertisen. Men även naturmänniskor och fågelskådare. Bland dem som har boskap och bland renägare råder en stark vilja att eliminera vilda djur som hotar tamdjur och ren.

Därför riskerar djur som varg utrotning. Samma fenomen finns i Indien där tigern är hotad.
Hur samhället ställer sig till människans överhöghet och skydd blir därför en fråga som rör upp känslor och orsakar konflikt.

Det är angeläget att skapa ett rimligt skydd för de som bedriver djuruppfödning. Men det får inte ursäkta kriminell avskjutning av djur. Därför är det angeläget med en strategi som gynnar både viltets möjlighet att överleva och uppfödare av tamdjur och ren.

Vi är för en viltvård som ger varg existensberättigande. Statistik visar att skador på tamdjur till massiv övervikt orsakas av hundar.
Det är dags att sansa debatten och få människor att förstå att vargen inte är farligare för människan än hund

Ingen jägare har någonsin skadats av varg däremot 24 000 i samband med jakt men då av helt andra orsaker där varg inte har varit inblandad.
Jägare dödad av annan jägare 80
Hundar dödade av jägare 760
Hundar dödade i trafik och av tex drunkning 60 000
Hundar dödade av varg 470 (de flesta då de attackerat varg)

Från 2005 och framåt har hundar dödat mellan 20 och 30 människor per år i USA. Hur många människor som dödas av hundar i hela världen är det nog ingen som vet, men det är uppenbart att hundar dödar många, många gånger fler människor än vad vargar gör.

De vargar som någon gång dödar en människa är oftast vargar som blivit vana vid människor. Det handlar om vargar som är tama, som hålls på samma sätt som hundar eller i djurparker. Eller så är vargarna sjuka på något sätt, exempelvis med rabies. Det förekommer dock enstaka fall i världen där människor dödats av vilda vargar som inte varit sjuka. Kändast är fallet med kvinnan i Alaska, Candice Bergen som var ute och joggade. Det hände år 2010 och en senare skjuten varg helt frisk kunde knytas till Candice Bergens kropp genom DNA.

Det finns två kända fall i historisk tid där varg dödat människor i Sverige. 1820-21 i Gysinge där en varg som tidigare hållits tam dödade 9 människor och skadade 15. Dels djurparksvargen i Kolmården som dödade en djurskötare. Det är alltså något mycket ovanligt att vargar dödar människor och det har i bägge fallen handlat om vargar som tillvants vid människor, tama vargar.

%d bloggare gillar detta: